Mer om utstillingen: Soft Machine

Mer om utstillingen Boyle Family:
Soft Machine

Henie Onstads nære bånd til Boyle Family fikk sin start i 1967 på Ungdomsbiennalen i Paris, hvor direktør Ole Henrik Moe satt i juryen som tildelte Mark Boyle en pris. Bekjentskapet førte til mange treffpunkter de kommende årene. Henie Onstad kjøpte flere verk og ble en aktiv arbeidsstasjon for ulike prosjekter.

Verden over var Mark Boyle og Joan Hills foregangsfigurer for det psykedeliske lysshowet som vokste frem på 1960-tallet. De innledet et samarbeid med det britiske progressive rockebandet Soft Machine i 1966, fikk samme management, spilte regelmessig på UFO Club og Roundhouse i London, og dro med Jimi Hendrix og Cream på USA-turné.

Boyle og Hills ble raskt stemplet som eksponenter for den psykedeliske kulturen, men paret hevdet hele tiden at dette var en feilslutning. De fremholdt at deres lysprojeksjoner sprang ut fra en idé om å utforske naturens eget materiale, og prosesser knyttet til disse. Mark Boyle uttalte selv om samspillet med musikken:

”We just set the chemical reaction going ... somehow it always seemed to synchronize because there was always something happening on the screen. Or your mind made it synchronize.”

Få mer ut av utstillingsbesøket, bestill en privat omvisning

27. og 28. februar 1971 var det britiske jazzrockbandet Soft Machine booket til å spille konsert i anledning åpningen av en utstilling med Mark Boyles relieffer på Henie Onstad. Under konsertene i Studio viste Mark Boyle og Joan Hills film- og lysprojeksjoner mot et lerret bak bandet – en audiovisuell happening som har blitt stående som et høydepunkt i Henie Onstads tverrkunstneriske historie.

Som teknisk produsent for konsertene hadde kunstsenteret leid inn Meny Bloch, en tyskfødt utdannet tonmeister, som jobbet som lydansvarlig ved Det Norske Teateret. Bloch skulle ta opp konserten profesjonelt fordi man senere skulle spille av lydbåndene sammen med Boyle og Hills’ filmer som en installasjon. På dokumentasjonsfoto kan man se at Soft Machine hadde med seg egen backline og PA-anlegg til Norge, og at Bloch plasserte denne store riggen på en midlertidig scene. Film- og lysbildeapparater ble så plassert bakerst i salen på et opphøyd bord, slik at det ble mulig å projisere mot lerretet i en uforstyrret linje. På fotografier kan man se en fullsatt studiosal, med et ungt publikum som ligger på gulvet og inntar Boyles lyd- og lysshow mens deres relieffer danner en ramme rundt det hele.

Til utstillingen som nå vises på Høvikodden har vi restaurert og mastret lydbåndene fra Soft Machine sin konsert i 1971, og overført de originale 16mm filmene Beyond Image og Son of Beyond Image som ble brukt i lysshowet.

Utstillingen vises fra 20. april til 2. september

Boyle Family

Utstilling

Boyle Family

20.04.1802.09.18

Mark Boyle, Joan Hills, Sebastian Boyle, Georgia Boyle og Soft Machine

Mer om utstillingen: ​Poesi, collage og events

Utstilling

Mer om utstillingen: ​Poesi, collage og events

Mer om utstillingen​: Gotland Prosjektet

Utstilling

Mer om utstillingen​: Gotland Prosjektet

Mer om utstillingen: ​DIG

Utstilling

Mer om utstillingen: ​DIG

Mer om utstillingen: ​Random Studies og London Series

Utstilling

Mer om utstillingen: ​Random Studies og London Series