FAQ Carsten Höller: Henie Onstad Sanatorium

Hva er Henie Onstad Sanatorium?
I perioden 12. mai til 10. september 2017 blir Henie Onstad et Sanatorium som del av Carsten Höllers store utstillingsprosjekt Henie Onstad Sanatorium. Dette er en stor utstilling som publikum selv kan delta i. Samtidig er det viktig å være klar over at det ikke er en lekepark, men en kunstutstilling.

Selv om Henie Onstad i denne perioden kaller seg et sanatorium er stedet fremdeles et kunstsenter som også viser andre utstillinger som Kurt Schwitters og Kåre Kivijärvi. Det er skulpturpark, HOK Lab, butikk og brasserie B&M. Henie Onstad har offentlige omvisninger hver søndag kl 13 i tillegg til konserter, kulturskole og tilbud til skoler, blant annet gjennom DKS. Gjennom hele Sanatorium-perioden fastholder Henie Onstad formidlingsflater som bak utstillingen og babyvisninger. I tillegg er det er mulighet for å bestille private omvisninger. En billett inkluderer alle regulære arrangementer.

Hva kan jeg gjøre på Henie Onstad Sanatorium?
På Henie Onstad Sanatorium kan du oppleve en helt spesiell kunstutstilling med kunstverk som inviterer deg til å delta, eller se andre delta. Et verk har form av en sklie, en annen er en flyvemaskin, en tank man kan flyte i og to senger som man kan overnatte i. Du kan se skulpturer og installasjoner med sterkt lys.

Dette er en utstilling som alle kan oppleve, men det er 14 års aldersgrense på Flying Machine. Alle barn under 12 år må følges av voksne. Det er den voksnes ansvar å gjøre en vurdering av om dette er riktig for barnet eller ikke.

Hvem er Carsten Höller?

Carsten Höller er en av verdens mest gåtefulle, lekne og ledende samtidskunstnere og det er helt unikt å oppleve dette i Norge. Höllers kunstverk er laget for at publikum kan delta selv og mye av opplevelsen vil ligge i at du gjør noe selv eller at du ser andre gjøre noe.

Hvorfor må jeg være 14 år for å fly?
Det handler om sikkerhet.

Hvorfor må alle barn under 12 år følges av voksne?
Det handler om sikkerhet.

Jeg er lærer - kan jeg ta med klassen min?
Alle barn under 12 år må følges av en voksen i utstillingen og vi ber aller lærere med ansvar for skoleklasser eller barn i barnehage om å innhente tillatelse fra barnas foreldre før de besøker Henie Onstad Sanatorium. Dette er lærers ansvar.

Jeg har epilepsi og har vært plaget av panikkanfall - er utstillingen for meg?
Ett av verkene i utstillingen, Light Wall, er forbudt for personer som har eller har hatt epilepsi, har hatt panikkanfall eller er ømfintlige for lys. Det er mulig å oppleve de andre delene av utstillingen, men man må selv gjøre en vurdering om det er riktig.

Jeg sliter med klaustrofobi - er utstillingen for meg?
Ett av verkene i utstillingen, No Decision Corridor, tar deg gjennom en stummende mørk korridor. Personer som er plaget av klaustrofobi bør ikke gå inn i dette verket.

Hvorfor koster billetten 150,-?
Henie Onstad Sanatorium er en gigantisk utstilling og et helt spesielt løft for kunstsenteret. Vi ønsker å tilby vårt publikum kunstopplevelser i særklasse, og for å muliggjøre et slikt konsept, er det nødvendig å heve billettprisen til 150,- i denne perioden. Samtidig beholder vi gratis inngang til alle barn og unge under 18 år, og studentrabatt er satt til kr 100,- I tillegg er prisen for Klubb-medlemskap den samme, så for 510,- i året kan du komme så mange ganger du vil sammen med en venn.

Jeg sitter i rullestol – er utstillingen for meg?
No Decision Corridor, Two Flying Machines, Healing Slide og Giant Psycho Tank er ikke tilgjengelig og tilpasset for rullestolbrukere, men resten av huset og de andre utstillingene er rullestolvennlige. Personer som kommer med rullestol i bil kan kjøre opp på merket område foran inngangen til kunstsenteret for av og påstigning.

Må jeg dusje før jeg bader?
Ja, du må dusje både før og etter at du har badet.

Må jeg ha på meg badetøy?
Du kan selv velge om du vil bade naken eller med badetøy. Av hygieniske årsaker er det ikke lov å bade med vanlige klær. Alle som bruker tanken får utdelt sanatoriets håndklær og badekåper.

Hva er tilsatt vannet i Giant Psycho Tank?
Vannet er tilsatt 300 kg magnesiumsulfat i tillegg til litt klor. Et selskap med spesialkompetanse på denne typen bad tar jevnlige sjekker på at vannkvaliteten er god. Vi anbefaler likevel at alle tar en god dusj etter å ha vært i tanken med tanke på mulige allergiske reaksjoner.

Hvorfor koster det 4900 kroner å overnatte? Skal HOK tjene grovt på dette?
Å tilby denne typen eksklusiv overnatting koster dessverre mer enn 4900 kr hver natt. Henie Onstad tjener derfor ikke penger på selve overnattingen, men har gjort en vurdering på at det er mulig å tilby overnatting til denne prisen.

Kan jeg ha med hunden min inn i utstillingen?
Kun førerhunder har tilgang

Kan jeg ta bilder?
Du må gjerne ta bilder og dele disse, så fremt disse ikke brukes kommersielt. Dersom du tar bilder av andre personer i utstillingen, er det ditt ansvar å innhente deres tillatelse.

Kan jeg overnatte på sanatoriet?
Ja, du kan bestille på Air BnB eller hok.no. Du kan også ta kontakt med oss på sanatorium@hok.no