FIDE World Fischer Random Chess Championship

Verdens første offisielle VM i Fischer Random Chess arrangeres på Høvikodden med direktesending på NRK og mulighet for publikum til å være tilstede under spillet.

27. oktober–2. november 2019

Etter fjorårets suksess hvor Magnus Carlsen utfordret og beseiret Hikaru Nakamura i et uoffisielt VM i Fischer Random Chess, er vi klare for et reelt og offisielt VM, det første i sitt slag innen grenen Fischer Random. Med Henie Onstad Kunstsenter som arena arrangeres mesterskapet av Dund AS.
Mer informasjon om arrangementet finner du på denne siden.

Hvordan kan jeg kjøpe billetter?
Du kan kjøpe billetter på Ticketmaster.

Hva er Fischer Random?
Fischer Random ble oppfunnet av sjakklegenden Bobby Fischer i 1996. Varianten benytter samme brett og brikker som standard sjakk, men startposisjonen for offisersbrikkene på første og siste rad er resultatet av en trekning og stilles derfor opp tilfeldig, men alltid som speilbilder av hverandre. Et slikt utgangspunkt begrenser mulighetene for å memorere åpningstrekk i mange kombinasjoner og krever en større grad av improvisasjon, tilstedeværelse og kreativitet.

Hvorfor sjakk på Henie Onstad Kunstsenter?
I 2018 viste kunstsenteret en stor retrospektiv utstilling med den norske fotografen Dag Alveng, som i tillegg til å være kunstner også er en habil sjakkspiller. Hans siste fotoserie i utstillingen viser gravstøttene til de store sjakklegendene gjennom tidene, og Alvengs drøm var å kunne bruke dette som en ramme for en aktiv match. Resultatet ble et uoffisielt VM. I samarbeid med Bærum kommune legger Henie Onstad til rette for at verdens første offisielle VM i grenen arrangeres på Høvikodden i høst.

Sidetopp:
Magnus Carlsen vs Hikaru Nakamura på Høvikodden i 2018. Foto: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter.

FR FIDE logo CMYK pos med bakgrunn