Høvik Ballett 50 år

Høvik Ballett feirer 50 år med forestilling og pop-up-utstilling i Studio.

21.september-29. september 2019

Høvik Ballett feirer 50 år med forestilling og pop-up utstilling i Studio. Det vil også bli lansert en stor, retrospektiv bok på Orfeus Forlag.

Høvik Ballett – Alt er bevegelse (pop-up utstilling)

Høvik Ballett (1969-1990) var den første frie profesjonelle dansegruppen i Norge, og drev en utstrakt pionervirksomhet i å bringe moderne dansekunst til landet.

Høvik Ballett ble etablert av seks kvinnelige dansere – Merete Bergersen, Kjersti Kramm Engebrigtsen, Kari Fjeld Glesne, Marianne Luihn Hermansson, Anne-Grete Lingsom og Wenche Lund. Gruppens første kunstneriske leder Miriam Skjørten, en tidligere danser som var utdannet i USA under Merce Cunningham, Alwin Nikolais og Anna Halprin, fikk en avgjørende betydning for organiseringen og utviklingen Høvik Ballett.

Høvik Ballett fikk sin debutforestilling i 1969 på Henie Onstad, og helt frem til nedleggelsen i 1990 var gruppen nært tilknyttet kunstsenteret. Tilholdsstedet ga en unik mulighet til å arbeide på tvers av kunstuttrykk, og gruppen hadde lagde forestillinger i samarbeid med og inspirert av billedkunstnere som Olav Strømme, Jan Groth, Inger Sitter, Alberto Giacometti, Thera Mjaaland, Sidsel Paaske og Kjell Varvin. I tillegg fikk Høvik Ballett originalskreven musikk fra Rolf Wallin, Terje Rypdal, Arne Nordheim, Bent Lorentzen og Jan Garbarek, samt brukte musikk av Pauline Oliveros, Moondog, John Cage og Anthony Braxton i sine forestillinger.

I løpet av sine 21 år produserte Høvik Ballett 70 nye verk og holdt nærmere 1700 forestillinger. De turnerte land og strand og var den første dansegruppen som brakte moderne dans ut til museer, skoler, aldershjem, fengsler og andre sosiale institusjoner.

Pop-up utstillingen presenterer et utvalg av scenografier, skisser, kostymer, video, lydbånd, plakater og billedkunst relatert til Høvik Ballets historie.

Utstillingen er kuratert av Lars Mørch Finborud.

Billett: Gratis inngang ved kjøp av museumsbillett

---------------------------------

Høvik Ballett: 50 års jubileum - Arrangementsdag 21.09

Programmet for feiringen inkluderer nye arbeider, i tillegg til stykker som henviser til ensemblets lange historie som pionerer innenfor moderne dans, bevegelse og musikk.

Kl. 14-17

Program:

Urpremiere på danseverket 'fals' med live-musikk av Risto Holopainen. ”fals” er et nytt verk av Vivild Bergersen laget til Høvik Balletts 50-års jubileum, med ny musikk av Risto Holopainen. Tre utøvere beveger seg i rommet og spiller instrument, blant annet slagverk, fløyte, melodika og leirgjøk. Med Tora Ferner Lange, Camilla Borud Strandhagen og Risto Holopainen. Støttet av Det norske komponistfond. Idé og koreografi: Vivild Bergersen

Tone Gellein: Høvik Ballett i et rom for dans - en performance

Rolf Wallin og Bjørn Rabben: Purge (for elektronisk musikk og slagverk)

Jan Erik Vold: Opplesning

------------------------------

Søndag 22.09

Kl. 14

Danseverket 'fals' med live-musikk av Risto Holopainen. ”fals” er et nytt verk av Vivild Bergersen laget til Høvik Balletts 50-års jubileum, med ny musikk av Risto Holopainen. Tre utøvere beveger seg i rommet og spiller instrument, blant annet slagverk, fløyte, melodika og leirgjøk. Med Tora Ferner Lange, Camilla Borud Strandhagen og Risto Holopainen. Idé og koreografi: Vivild Bergersen

----------------------------------

Produsert av Henie Onstad Kunstsenter og Høvik Ballett.

Arrangementet er en del av Ultimafestivalen 2019.

(Foto: HOK arkiv)