Jumana Manna — A Small Big Thing

28. september–6. januar 2019:

Jumana Manna (f. 1987) er banebrytende i sin praksis og jobber med store romlige installasjoner hvor hun skaper fortellinger på tvers av skulptur, film, collage og installasjon. Hun er en av de yngste kunstnerne som har blitt presentert i en stor utstilling på Henie Onstad, men har likevel allerede gjort seg godt bemerket på den internasjonale kunstscenen. Dette er hennes første solo museumspresentasjon.

Til utstillingen har Manna laget flere nye verk som vises i de nye installasjonene Cache (Insurance Policy) (2018) og Adrenarchy (2018). I tillegg viser utstillingen The Contractors Heel (2016) og Post Herbarium (2016).

Utstillingen presenter filmen Wild Relatives (2018). Her kan vi følge reisen til en rekke frø. Det starter i frøbanken - også kalt Dommedagshvelvet - på Svalbard som for aller første gang må åpnes. Nye kopier frø må skapes ettersom frøbanken i Aleppo-Syria ikke er tilgjengelig på grunn av krig. I et meditativt formspråk viser Manna oss hvordan frøene reiser og blir reprodusert. Samtidig viser hun oss hvordan flere av menneskene som håndterer frøene, selv ikke kan reise på grunn av krig. Og hvilke frø blir reprodusert og lagret? Hvilke blir det ikke?

At frølageret på Svalbard måtte åpnes mye tidligere enn noen hadde trodd, skapte overskrifter verden over. Manna har valgt å tematisere den massive og ensidige mediedekningen med et kritisk blikk hvor hun samtidig peker på forskjellene mellom biologisk monokultur, naturens ville mangfold, store konstruksjoner som frøbanken på Svalbard og enkeltbøndenes praksis.

Som utstillingens tittel viser til, er skala et instrument for Mannas undersøkelser og hun viser oss hvordan det definerer maktstrukturer og hierarki, klassifikasjon og biologiske prosesser.

Filmen Wild Relatives er 66 minutter lang og starter kl 11:00, 12:10, 13:20, 14:30 og 15:40.

Få mer ut av utstillingen, bestill en privat omvisning

Kurator og redaktør for katalogen: Ana-Maria Bresciani

Jumana Manna, Wild Relatives, 2018, film still, Foto: Marte Vold

Hvem er Jumana Manna?

Hvem er Jumana Manna?