Kåre Kivijärvi – Kamerakunstneren

​31. mars 2017 - 04. februar 2018

Henie Onstad Kunstsenter har i år viet sin samlingsutstilling til en bred presentasjon av fotokunstneren Kåre Kivijärvi. Han er først og fremst kjent som en mester med svart-hvitt-fotografi, og var den første norske fotografen som fikk bred anerkjennelse som billedkunstner. Henie Onstads samling inneholder en rekke sentrale arbeider av Kivijärvi, og sammen med innlån fra blant annet Gjenreisningsmuseet i Hammerfest og Sametinget, presenteres hele bredden i hans virke med utstillingen Kåre Kivijärvi – Kamerakunstneren.


Foruten ikoniske svart-hvitt-motiver av det nordnorske arbeids- og hverdagslivet, viser utstillingen også film, publikasjoner og arkivmateriale innlånt fra blant annet Nasjonalbiblioteket i Norge og den finske Helsingin Sanomat Stiftelse, knyttet til Kivijärvis arbeid både som pressefotograf og kunstner.

Kåre Kivijärvi (1938-1991) ble født i Hammerfest. Han ble tidlig interessert i fotografi og fikk sitt første kamera allerede som 12-åring. På slutten av 1950-tallet studerte han foto under Otto Steinert ved kunst- og håndverksskolen i Saarbrüchen og Essen i Tyskland. I 1960 avsluttet han studiene og vendte tilbake til Norge. Han livnærte seg som frilansfotograf for billedblader i Norge og Finland, mens han gradvis etablerte seg som kunstfotograf, og posisjonerte fotografiet som kunst. I 1971 deltok han, som første fotograf på Høstutstillingen.

Kivijärvis historie er tett knyttet til Henie Onstad. Han ble løftet frem i en omfattende retrospektiv utstilling hos oss i 1985, og igjen i 1989 da også en sentral katalog i presentasjonen av Kivijärvi ble utgitt.

Bildene i utstillingen presenteres sammen med et bestillingsverk av den norske musikeren Geir Jenssen (1962), bedre kjent som Biosphere. Verket er et tjueminutters musikkstykke med tittelen Berg, som vil avspilles hver halvtime i utstillingen.

Åpningstider og besøksinformasjon

Få mer ut av utstillingsopplevelsen, bestill en privat omvisning

Offentlig omvisning

Foredrag

Offentlig omvisning

Hver søndag holder vi offentlige omvisninger i våre utstillinger.

Årskort i Klubben

Årskort i Klubben

Gratis inngang for deg og en venn. Se flere fordeler her

Babyomvisning i Kåre Kivijärvi

Familie

Babyomvisning i Kåre Kivijärvi

10.01 kl. 13:00

Utstillingen er realisert i samarbeid med:

Sammarbeids-logoer-x-4