Kåre Kivijärvi – Kamerakunstneren

​31. mars 2017 - 4. februar 2018

Henie Onstad Kunstsenter (HOK) vier sin kommende samlingsutstilling til en bred presentasjon av fotokunstneren Kåre Kivijärvi. Han er først og fremst kjent som en mester med svart-hvitt-fotografi, og var den første norske fotografen som fikk bred anerkjennelse som billedkunstner. HOKs samling inneholder en rekke sentrale arbeider av Kivijärvi, og sammen med innlån fra blant annet Gjenreisningsmuseet i Hammerfest og Sametinget, presenteres hele bredden i hans virke med utstillingen Kåre Kivijärvi – Kamerakunstneren.

Foruten ikoniske svart-hvitt-motiver av det nordnorske arbeids- og hverdagslivet, vil utstillingen også vise film, publikasjoner og arkivmateriale innlånt fra blant annet Nasjonalbiblioteket i Norge og den finske Helsingin Sanomat Stiftelse, knyttet til Kivijärvis arbeid både som pressefotograf og kunstner.

Kåre Kivijärvi (1938-1991) ble født i Hammerfest. Han ble tidlig interessert i fotografi og fikk sitt første kamera allerede som 12-åring. På slutten av 1950-tallet studerte han foto under Otto Steinert ved kunst- og håndverksskolen i Saarbrüchen og Essen i Tyskland. I 1960 avsluttet han studiene og vendte tilbake til Norge. Han livnærte seg som frilansfotograf for billedblader i Norge og Finland, mens han gradvis etablerte seg som kunstfotograf, og posisjonerte fotografiet som kunst. I 1971 deltok han, som første fotograf på Høstutstillingen.

Kivijärvis historie er tett knyttet til HOK. Han ble løftet frem i en omfattende retrospektiv utstilling hos oss i 1985, og igjen i 1989 da også en sentral katalog i presentasjonen av Kivijärvi ble utgitt.

Bildene i utstillingen presenteres sammen med et bestillingsverk av den norske musikeren Geir Jenssen (1962), bedre kjent som Biosphere. Verket er et tjueminutters musikkstykke med tittelen Berg, som vil avspilles hver hele time i utstillingen.