Marina Abramović – The Cleaner

24. november 2017 – 11. mars 2018

24. november, åpner Henie Onstad Kunstsenter dørene for Abramovićs kritikerroste, retrospektive museumsutstilling The Cleaner.

-Dette blir den største presentasjonen av Marina Abramović sine arbeider i Norge noensinne. Tittelen The Cleaner, spiller på at Abramović har ryddet i sitt omfattende kunstnerskap, men også i sin fortid. Nå handler hennes kunst mye om å være nærværende, og denne utstillingen har allerede tatt Stockholm med storm. Vi er svært stolte av å kunne ta denne utstillingen til Norge, noe som er muliggjort gjennom et tett internasjonalt samarbeid, sier direktør Tone Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter.

Gå forbi køen, forhåndskjøp billetter på nett

Marina Abramović er performancekunstens store dronning og har gjennom 50 år brukt sin egen kropp som lerret og gjennom smerte, risiko og utholdenhet satt seg selv i scene for å sette følelsene i gang hos publikum. Når hun nå blir presentert på Henie Onstad Kunstsenter skjer det parallelt med at kunstsenteret selv fyller 50 år. I perioden har Høvikodden vært et viktig sted for performancekunsten både i Norge og internasjonalt, noe som gjør at dette er en naturlig arena for å presentere nettopp dette kunstnerskapet.

I tråd med Henie Onstad Kunstsenters historie vil utstillingen på Høvikodden vise flere av Abramovićs performances gjennom hele utstillingsperioden. Utstillingen vil bestå av over 120 verk fra fem tiår og blir en helt unik sjanse til å stifte bekjentskap med Abramović sitt kunstnerskap i full bredde. I helgene blir det satt opp nye performancer av noen av Abramović sine mest ikoniske verk. Som del av kunstsenterets 50-års feiring, lager Abramović også et helt nytt community verk som blir satt opp i en av senterets aller største saler den siste uken i februar.

Åpningstider og besøksinformasjon

 © Marina Abramović Photo: © Marco Anelli  Courtesy of the Marina Abramović Archives
© Marina Abramović Photo: © Marco Anelli Courtesy of the Marina Abramović Archives

Utstillingen er organisert i samarbeid med:
Moderna Museet, Stockholm, Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk og Bundeskunsthalle, Bonn.

Toppbilde: © Marina Abramović , The Cleaner, 2010. Photo: Marco Anelli. Courtesy of the Marina Abramović Archives.

Marina Abramović i samtale med Tone Hansen

Foredrag

Marina Abramović i samtale med Tone Hansen

21.11 kl. 19:0020:00

I forkant av utstillingen The Cleaner inviterer Henie Onstad Kunstsenter til boklansering og samtale på Sentralen.

Reperformance program

Performance

Reperformance program

​The Abramović Method

Performance

​The Abramović Method

27.02.1804.03.18

Et helt nytt deltagende verk

Støttespillere:

The Method:

Sammarbeids-logoer-x-2stk

Fotoprogrammet:

Sammarbeids-logoer-x-4