Skulpturpark

Henie Onstad Kunstsenter har en unik plassering i det vakre park og rekreasjonsområdet på Høvikodden ved Oslofjorden, med populære turstier, brygge og badeplass. Skulpturparken består av et tyvetalls kunstverk med sterk tilknytning til både HOK og omgivelsene.

Ved inngangen til skulpturparken står et ruvende landemerke, Arnold Haukelands Solskulptur fra 1970. Skulpturen ble laget på bestilling fra Niels Onstad til minne om Sonja Henie. Parken rommer også skulpturene Jordkrefter, Runer og Nattens fugl av Haukeland.

En annen sentral skulptur står utenfor inngangen til selve kunstsenteret, Per Inge Bjørlos Larger Body fra 2003. Skulpturen er deponert av Sparebankstiftelsen DNB, som også har gjort det mulig å utplassere tre skulpturer fra 2011 av Camilla Løw og Camille Norment. Løws skulpturer Neon Winter og Social Geometry er laget med fargerike kvadrater.

Camille Norments permanente 8-kanals lydskulptur Within the Toll forandrer karakter etter vær og årstid.

Verket skaper en helt egen stemning til skulpturene på gressbakken; Eugène Dodeignes Krigen fra 1964 og de to skulpturene av Kai Nielsen; Vannmoderen, 1914-1918 samt Zeus og Io, 1918-1920.

I 2019 ble den nye skulpturen Glasshus av Per Barclay (1955–) utplassert. Verket har form som et hus vi ikke fysisk kan gå inn i, men som likevel rommer både bildene av oss selv og våre omgivelser. Gitt i gave fra Ingela Lorentzen, Erik Bøhler, Løvenskiold-Vækerø, Umoe ved Jens Ulltveit-Moe, Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse, FERD og SEB.

Ved stranden ruver Emile Giliolis slanke skulptur Ånd, vann og blod fra 1961. Henry Moores Standing Figure. Knife Edge fra samme år, er sentralt plassert på pynten overfor stranden. Den ble anskaffet etter at Henie Onstad i 1975 arrangerte en stor retrospektiv utstilling med arbeider av Henry Moore. Kunstneren forelsket seg i Høvikoddens park, noe som gjorde at Niels Onstad og Norsk Kulturråd gikk til innkjøp av skulpturen. I tråd med kunstnerens eget ønske, ble den plassert på pynten foran senteret der den kneiser den dag i dag.

Henry Moore, Standing Figure, Knife Edge, 1961
Henry Moore, Standing Figure, Knife Edge, 1961

Andre viktige skulpturer i parken er Terry Haass’ Hommage à Anna-Eva Bergman fra 1993, Aase Texmon Ryghs Volta fra 1978 og Odd Tandbergs skulptur Uten Tittel fra 1975.

I tillegg kan publikum oppleve skulpturene fra festivalen Borealis 2: Posisjon Nord som ble arrangert i 1985. Her møttes 10 nordiske kunstnere for å lage verk for terrenget på Høvikodden. Gå på leting i skogen og langs stranden etter Bård Breivik, A Wall Cut Through, Per Kirkeby, Sculpture, Bjørn Nørgaard, Ragnarokk for 117 gang, Jan Håfström, Landscape Memorial, Sigurdur Gudmundsson, Posisjon Nord og Tony Craggs Hus.

Samarbeidet med Sparebankstiftelsen DNB har også resultert i en ny utescene, som ble satt opp i forbindelse med 40-årsjubileet i 2008. Her arrangeres det konserter og andre aktiviteter som en del av Henie Onstads tverrkunstneriske program.

Sommerkonsert på utescenen
Sommerkonsert på utescenen

På høyden over utescenen står Trygve Fredriksens Filipstadbananen, 1952 , et yndet fotoobjekt. Opprinnelig en reklame plassert på taket til bananmodneriet Banan-Mathiesen på Filipstadkaia. Nå er den deponert på Høvikodden hvor den står som et monument over popkunstens inspirasjonskilder.

Trygve Fredriksen, Filipstadbananen, 1952
Trygve Fredriksen, Filipstadbananen, 1952