The Great Monster Dada Show

Dada er anti-kunst, eller en motbevegelse som oppsto for 100 år siden.

25. oktober–26. januar 2020

"Denne utstillingen er virkelig en begivenhet" –Dagsavisen

"Vinterens HELT STORE høydepunkt på kunstfronten" –NRK

"La deg intuitivt begeistre" –Dagbladet


Dada er en kunsthistorisk retning, et opprør med det eksisterende og en frigjørende måte å tenke på. Med utgangspunkt i dadaismen, presenterer denne utstillingen både historiske arbeider og nye verk som viser hvordan Dada fremdeles betyr mye for hvordan vi tenker i dag.

Dada oppsto under første verdenskrig i Sveits og landets nøytralitet førte til at det ble et samlingspunkt for flyktninger, kunstnere og anarkister fra forskjellige land. Flere av disse begynte å samle seg ved Cabaret Voltaire i Zürich, en kortlevende arena som ble en kombinasjon av utested, litterær klubb, utstillingslokale og teatersal.


I Prisma-salene på Henie Onstad har det kommet inn ny arkitektur, signert Snøhetta. Det blir en levende og annerledes presentasjon. Blant annet inneholder utstillingen en egen scene, designet av kunstnerne Siri Hjorth og Pernille Mercury Lindstad, hvor det flere ganger gjennom hele utstillingsperioden vil foregå performance.

43 ulike kunstnere er presentert i utstillingen, blant annet Jean Arp, Hugo Ball, Andre Breton, Theo van Doesburg, Marcel Duchamp, Max Ernst, Elsa Hildegard Baroness von Freytag-Loringhoven, Hannah Höch, Marcel Janco, Francis Picabia, Man Ray, Kurt Schwitters og Tristan Tzara. Samtidskunstnerne som presenteres er Siri Hjorth og Pernille Mercury Lindstad, Marthe Ramm Fortun, Are Mokkelbost, Marcela Lucatelli og Harold Offeh.

Utstillingen består av arbeider innen collage, skulptur, maleri, tegning, foto, film, lyd, marionetter og tidsskrifter og er laget av Henie Onstad Kunstsenter i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB.


Til utstillingen har Henie Onstad Kunstsenter samarbeidet med 8392 for å lage en egen kolleksjon med Dada-inspirerte gensere. Kunstsenteret har også samarbeidet med Fretex om å samle inn brukte handlenett til gjenbruk med nytt Dada-trykk designet av Snøhetta.

Cabaret-The Great Monster Dada Show arrangeres med støtte fra Fritt Ord og Göethe-Institut.
Installasjonsfoto: Calle Hüth
Verksfoto: Hannah Höch, Lustige Person, 1931, Sparebankstiftelsen DNB

Dada-finissage: Marthe Ramm Fortun

Performance

Dada-finissage: Marthe Ramm Fortun

26.01 kl. 15:00

I anledning The Great Monster Dada Shows siste utstillingsdag arrangerer Henie Onstad en Dada-finissage med performance av Marthe Ramm Fortun.

Dada-finissage: TVTV

Performance

Dada-finissage: TVTV

26.01 kl. 14:00

​I anledning The Great Monster Dada Shows siste utstillingsdag arrangerer Henie Onstad en Dada-finissage med tredje og siste episode av TVTV: Framtid.