The Great Monster Dada Show

Dada er anti-kunst, eller en motbevegelse som oppsto for 100 år siden.

25. oktober–26. januar 2020

"Denne utstillingen er virkelig en begivenhet" –Dagsavisen

"Vinterens HELT STORE høydepunkt på kunstfronten" –NRK

"La deg intuitivt begeistre" –Dagbladet


Dada er en kunsthistorisk retning, et opprør med det eksisterende og en frigjørende måte å tenke på. Med utgangspunkt i dadaismen, presenterer denne utstillingen både historiske arbeider og nye verk som viser hvordan Dada fremdeles betyr mye for hvordan vi tenker i dag.

Dada oppsto under første verdenskrig i Sveits og landets nøytralitet førte til at det ble et samlingspunkt for flyktninger, kunstnere og anarkister fra forskjellige land. Flere av disse begynte å samle seg ved Cabaret Voltaire i Zürich, en kortlevende arena som ble en kombinasjon av utested, litterær klubb, utstillingslokale og teatersal.

Årets julegave: Et helt år med kunst

I Prisma-salene på Henie Onstad har det kommet inn ny arkitektur, signert Snøhetta. Det blir en levende og annerledes presentasjon. Blant annet inneholder utstillingen en egen scene, designet av kunstnerne Siri Hjorth og Pernille Mercury Lindstad, hvor det flere ganger gjennom hele utstillingsperioden vil foregå performance.

43 ulike kunstnere er presentert i utstillingen, blant annet Jean Arp, Hugo Ball, Andre Breton, Theo van Doesburg, Marcel Duchamp, Max Ernst, Elsa Hildegard Baroness von Freytag-Loringhoven, Hannah Höch, Marcel Janco, Francis Picabia, Man Ray, Kurt Schwitters og Tristan Tzara. Samtidskunstnerne som presenteres er Siri Hjorth og Pernille Mercury Lindstad, Marthe Ramm Fortun, Are Mokkelbost og Harold Offeh.

Utstillingen består av arbeider innen collage, skulptur, maleri, tegning, foto, film, lyd, marionetter og tidsskrifter og er laget av Henie Onstad Kunstsenter i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB.


Til utstillingen har Henie Onstad Kunstsenter samarbeidet med 8392 for å lage en egen kolleksjon med Dada-inspirerte gensere. Kunstsenteret har også samarbeidet med Fretex om å samle inn brukte handlenett til gjenbruk med nytt Dada-trykk designet av Snøhetta.

Cabaret-The Great Monster Dada Show arrangeres med støtte fra Fritt Ord og Göethe-Institut.
Installasjonsfoto: Calle Hüth
Verksfoto: Hannah Höch, Lustige Person, 1931, Sparebankstiftelsen DNB

Årets julegave: Et helt år med kunst!

Årets julegave: Et helt år med kunst!

Henie Onstads Dada-kabaret presenterer Beglomeg

Konsert

Henie Onstads Dada-kabaret presenterer Beglomeg

23.11

​Forvent det uventede når Norges mest rabulistiske og hemningsløse band Beglomeg inntar konsertsalen Studio under Henie Onstads Dada-kabaret 23. november!

Dada-kabaret

Performance

Dada-kabaret

23.11

Arven etter Cabaret Voltaire taes opp og det inviteres til en dag fylt med Dada på Høvikodden.

Familiedag på Henie Onstad

Familie

Familiedag på Henie Onstad

24.11

​Velkommen til årets familiedag på Henie Onstad Kunstsenter!