The Great Monster Dada Show

Dada er anti-kunst, eller en motbevegelse som oppsto for 100 år siden.

25. oktober–26. januar 2020

Dada er en kunsthistorisk retning, et opprør med det eksisterende og en frigjørende måte å tenke på.

Med utgangspunkt i dadaismen, presenterer Henie Onstad Kunstsenter denne høsten arbeider som både er interessante med et historisk blikk og har relevans for hvordan vi tenker i dag.

Dada oppsto under første verdenskrig i Sveits og landets nøytralitet førte til at det ble et samlingspunkt for flyktninger, kunstnere og anarkister fra forskjellige land. Flere av disse begynte å samle seg ved Cabaret Voltaire i Zürich, en kortlevende arena som ble en kombinasjon av utested, litterær klubb, utstillingslokale og teatersal.

I Prisma-salene på Henie Onstad har det kommet inn ny arkitektur, signert Snøhetta. Det blir en levende og annerledes presentasjon. Blant annet inneholder utstillingen en egen scene, hvor det flere ganger gjennom hele utstillingsperioden vil foregå performance. I Cabaret Voltaires ånd har Henie Onstad invitert musikere som Beglomeg og Morten Qvenild, samtidskunstnere som Siri Hjorth og Pernille Mercury Lindstad, Marthe Ramm Fortun og Are Mokkelbost og forskere til Høvikodden for å bidra til en egen Dada-kabaret lørdag 23. november etterfulgt av en familiedag 24. november.

43 ulike kunstnere blir presentert i utstillingen, blant annet Jean Arp, Hugo Ball, Andre Breton, Theo van Doesburg, Marcel Duchamp, Max Ernst, Elsa Hildegard Baroness von Freytag-Loringhoven, Hannah Höch, Marcel Janco, Francis Picabia, Man Ray, Kurt Schwitters og Tristan Tzara.


Foto: Hannah Höch, Lustige Person, 1931, Sparebankstiftelsen DnB.

Utstillingen består av arbeider innen collage, skulptur, maleri, tegning, foto, film, lyd, marionetter og tidsskrifter og er laget av Henie Onstad Kunstsenter i samarbeid med Sparebankstiftelsen DnB.

Til utstillingen har Henie Onstad Kunstsenter samarbeidet med 8392 for å lage en egen kolleksjon med Dada-inspirerte gensere. Kunstsenteret har også samarbeidet med Fretex om å samle inn brukte handlenett til gjenbruk med nytt Dada-trykk designet av Snøhetta.

Cabaret-The Great Monster Dada Show arrangeres med støtte fra Fritt Ord og Goethe-Institut.

Henie Onstads Dada-kabaret presenterer Beglomeg

Konsert

Henie Onstads Dada-kabaret presenterer Beglomeg

23.11

​Forvent det uventede når Norges mest rabulistiske og hemningsløse band Beglomeg inntar konsertsalen Studio under Henie Onstads Dada-kabaret 23. november!