Yayoi Kusama - Hymn of Life

Installasjonen Hymn of Life ble laget spesielt for utstillingen med Yayoi Kusama for to år siden, og ble vist for aller første gang på Høvikodden.

-Tilbakemeldingene vi fikk fra publikum under visningen dengang, har gjort at vi i lang tid har jobbet hardt for å kunne gi dette arbeidet et fast tilholdssted på Høvikodden. Ikke bare vil dette være stort for oss her på odden, det er av stor betydning internasjonalt. Gjett om vi gleder oss til å invitere til storslått bursdagsfeiring her den 23. august, sier Tone Hansen, direktør for Henie Onstad Kunstsenter.

Yayoi Kusama (f.1929) er blitt verdenskjent for sitt univers av friske farger og viltvoksende mønstre som dekker overflaten av malerier og skulpturer, og sprer seg utover hele rom. I midten av denne grenseløse visuelle verden står Kusama selv. Hun er en unik og banebrytende kunstpersonlighet hvis arbeid i over 60 år har spilt en sentral rolle i utviklingen av samtidskunsten. Kusamas uttrykk står fremdeles som et dypt originalt bidrag til etterkrigstidens kunst, og til neo-avantgarden.

Kusama finner sine motiver i den indre virkelighet. Siden hennes tid i sentrum av New Yorks avantgarde har hennes kunst kretset rundt de samme grunnleggende temaene: Fantasier om uendelighet, svimlende psykologiske rom man kan forsvinne i, og lengselen etter å bli slukt av verden. I Kusamas kunst er uendelighet både et kosmisk rom, en spirituell idé og et bunnløst psykologisk dyp. Tiltrekningen til dette store intet er preget av både lyst og angst.

Hymn of Life er en 50 kvadratmeter stor installasjon publikum kan gå inn i. På sin særegne måte har Kusama konstruert rommet med speil både på vegger og på gulv, noe som gjør at opplevelsen av å være i dette rommet, med pulserende lamper som forandrer farger, gir en svært original opplevelse, rom for refleksjon og en verden publikum kan speile seg selv i.

Innkjøpet av verket er muliggjort gjennom en storslått gave fra Sparebankstiftelsen DNB.