Kronprinsen åpnet utstillingen om Atlanterhavet
↑ H.K.H. Kronprins Haakon åpner utstillingen om Atlanterhavet..
Foto: Julie Hrnčířová, Studio Abrakadabra / Henie Onstad Kunstsenter
Kronprinsen åpnet utstillingen om Atlanterhavet
Kvelden 25. april var det samlet til offisiell åpning ved Henie Onstad Kunstsenter av den storstilte feiringen av Atlanterhavet. H.K.H. Kronprins Haakon var invitert til å åpne utstillingen.
Kronprinsen ble ved ankomst møtt av assisterende statsforvalter, Ingvild Aleksandersen, ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog og politimester Ida Melbo Øystese, før han ble overrakt blomster av Malin Isabel Aas Dale (10) og Sebastian Plasencia Castillo (12), begge elever ved Bærum kulturskole som har undervisning på Henie Onstad. Videre hilste han på styreleder ved Henie Onstad, Marianne Blystad, og direktør Anne Hilde Neset, som fulgte ham inn i kunstsenteret.
Det var folksomt på Henie Onstad denne kvelden, med vel 500 gjester. Etter at direktør Anne Hilde Neset hadde ønsket velkommen, startet Kronprinsen talen sin med å beskrive tre motiver fra utstillingen: En hval på en strand, omgitt av masse mennesker. En havarert skute med et ødelagt seil under en mørk himmel. En mann som sitter på en stein og ser lengtende ut over havet.
For ham, kunne disse tre motivene fra 1600-, 1800- og 2000-tallet, beskrive litt av alt det Atlanterhavet er for oss i dag, og for mennesker som har levd før oss. Han oppsummerte det slik:
Havet gir, og havet tar. Det vekker en lengsel i oss. Kanskje savn av kjære mennesker. Tre av 140 motiver som til sammen utgjør en bred fortelling om den nordre delen av Atlanterhavet gjennom 700 år. Gjennom kunstneriske uttrykk fortelles en historie om havet som har formet oss her nord – både gjennom kunst, mytologi og vitenskap.
Det går en blå tråd gjennom Norges historie. Havet har gitt oss arbeid og mat på bordet, og det har alltid vært vår forbindelse til verden rundt oss. Og kanskje også til håpet vårt og drømmene våre.
Videre fortsatte Kronprinsen:
De eldste kunstneriske uttrykkene i utstillingen bærer preg av et romantisk forhold til havet – og det er et forhold til havet som jeg kan kjenne meg igjen i.
De moderne uttrykkene fra 2000-tallet tar i tillegg opp i seg problematiske sider – som havets helse. For vi vet alle sammen: I dag er ikke havet friskt, og livet i havet trues stadig av forurensing, overfiske, forsøpling og utslipp. Sårbarheten knyttet til de polare områdene, med en issmelting som går fort, gjør framtiden usikker for alle som lever i kystområdene rundt det nordlige Atlanterhavet.
Gjennom denne utstillingen håper jeg mange av oss får øynene opp for nye sammenhenger – og økt kunnskap om havet som har formet oss gjennom årtusener. Det nordre Atlanterhavet er tett knyttet til norsk tradisjon, kultur og økonomi. Det forbinder oss med andre kontinent, og med mennesker som har levd før oss. Forhåpentligvis vil utstillingen vekke en ny bevissthet i oss om å ta godt vare på dette enorme, levende området.
Etter at han hadde erklært utstillingen for åpnet, sto saksofonist, komponist og operasanger Håkon Kornstad for et musikkinnslag hvor han blant annet improviserte saksofon over havdata. Deretter ga de tre kuratorene for utstillingen, Stefanie Hessler, Knut Ljøgodt og Susanne Østby Sæther en introduksjon til utstillingen.
Før publikum fikk slippe inn i salene, fikk Kronprinsen et lite forsprang og en kort omvisning av kuratorene inne i utstillingen.