Peder Simonsen & Jo David Meyer Lysne
Urfremføring
Foto: Letizia Cigliutti
Peder Simonsen & Jo David Meyer Lysne jobber med møtet mellom akustiske instrumenter, robotikk og utforsking av spesifikke stemmesystemer. Arbeidet deres sentreres rundt renstemming, resonans og en helhetlig sammenblanding av akustisk og elektronisk lyd.
Kjøp billett idag!
- Billettpris 270,-
- Klubb-medlem 220,-
- Ny Musikk-medlem 220,-
- Barn under 18 gratis adgang, med forbehold om utsolgt.
- Billetten gir adgang til utstillingene.
I 2024 slapp Peder og Jo David sitt debutalbum «Spektralmaskin» på Sofa Music, som fikk en rekke gode anmeldelser i norsk og internasjonal presse. De har tidligere satt opp mekaniske lydinstallasjoner utendørs i Vigelandsparken og i samarbeid med Ny Musikk Bergen.
Til Henie Onstads Studio-sal tar de med seg et elektromagnetisk mikrotonalt flygel, selvspillende gitarer og pauker, og et ensemble med noen av Norges fremste musikere innen eksperimentell musikk og samtidsmusikk. De presenterer et nytt verk som utforsker overtoner, mikrotonalitet, tid og nye blikk på instrumenter.
Verket tar utgangspunkt i forløp komponert av Simonsen som forener instrumentene i ensemblets naturlige utgangspunkt for tuning med systemer for mekanisk utforsking av overtoner utviklet av Jo David Meyer Lysne, og gir rom til de unike stemmene og bidragene til utøverne så kollektivet får en større plass i en tradisjonell komposisjon.
- Peder Simonsen Mikrotonal Tuba & komposisjon
- Jo David Meyer Lysne Mekaniske instrumenter
- Vilde Alnæs Fiolin
- Inga Aas Kontrabass
- Henrik Nørstebø Trombone
- Jenny Berger Myhre Synth, elektronikk, visuelle instrumenter
- Ingar Zach Vibrerende trommer og perkusjon
- Info om medvirkende:
-
Peder Simonsen er en tubaist, produsent og komponist basert i Oslo. Han har de siste årene jobbet som utøver, lydkunstner og produsent med fokus på deep listening, utholdte toner og repetisjon. Arbeidet hans utforsker just intonation og mikrotonalitet for både akustiske og elektroniske instrumenter. Simonsen har et fokus på samarbeid og søker å bidra til å skape miljøer eller situasjoner der han kan lære og utvikle seg sammen med kollegaer. De siste årene har det resultert i en fordypende lydforsking innen messingblås med trioen Microtub, og innen mekaniske instrumenter med Jo David Meyer Lysne. Han har i tillegg som utøver, komponist eller produsent/tekniker jobbet med artister som Ellen Arkbro, Cat Lamb, Bendik Giske, Anna Webber, Ferdinand Schwarz, Jaga Jazzist, og Anton Toorell. Simonsen har holdt gjesteforelesninger bla.a ved CalArts i Los Angeles og Pontificia Universidad Javeriana i Bogota.
Han har mottatt Statens Kunstnerstipend, og ITEA Roger Bobo Award for Excellence in Recording. -
Jo David Meyer Lysne er en komponist og instrumentbygger basert i Midt-Telemark. Med interesse i robotikk, intonasjon og akustisk lydbehandling, produserer han verk som kombinerer kammermusikk, robotikk og intonasjon. De siste årene har han blant annet skrevet nye verk for Amalie Stalheim, Aksiom og Vilde&Inga. I pågående duoprosjekt med Peder Simonsen bruker Lysne sine egne instrumenter for å utforske muligheter innenfor tradisjonen Just Intonation.
Lysne er utdannet i improvisert musikk og komposisjon ved Norges musikkhøgskole, og har gitt ut en rekke album som soloartist og samarbeidspartner med artister som Peder Simonsen, Wendra Hill, Mats Eilertsen og Jenny og Jo Berger Myhre på Hubro og SOFA Music. Musikken hans har blitt fremført i Norge og Europa, blant annet ved Festspillene i Bergen (NO); Borealis Festival (NO); Eklektisk lyd (PL); og Ultima (NO). Lysne er mottaker av en rekke norske kunstnerstipend, blant annet det Statens Kunstnerstipend, tildelt for utforskning av robotikk innen kammermusikk. Arbeidet hans har fått god omtale i blant annet The Wire, Morgenbladet og The New York Times. -
Ingar Zach er kjent for sin utrettelige forskning innen moderne perkusjon. I løpet av sin karriere har han utviklet en unik stil ved å bruke Gran Cassa som hovedkilde for sin lydutforskning. Ved bruk av forskjellige objekter og elektronikk får han trommen til å vibrere. Han turnerer jevnlig over hele verden og gir ut musikk med sine faste ensembler; Dans les arbres, Huntsville, Mural, O3 og i ulike ad-hoc-prosjekter med internasjonale artister.
Som lydkunstner er han aktiv i sine faste ensembler, og han arbeider parallelt med å utvikle sitt solo arbeid. De siste årene har han skapt verk for og sammen med ensembler som Ensemble Musikfabrik, Quatuor Bozzini, Speak Percussion og Ludus Gravis. Hans verk brukes på tvers av sjangre og i andre kunstneriske uttrykk som film, dans og kunstinstallsjoner. -
Inga Margrete Aas er musiker og komponist med bred erfaring i feltet for eksperimentell musikk og samtidsmusikk. Som musiker og improvisatør kan du finne henne i improduoen Vilde&Inga, i det klassiske kammerorkesteret Ensemble Allegria eller i fri folk bandet O. Som komponist jobber Aas mest med små besetninger, og skriver musikk i skjæringspunktet mellom klangorientert, akustisk musikk og eksperimentelt musikkteater med filosofiske undertoner. Aas har utgitt en rekke plater, blant annet: Vilde&Inga - How Forests Think (2020) og O - Firstness (2022). Mer info finnes på ingamargreteaas.com og vildeinga.com.
-
Jenny Berger Myhre er en tverrfaglig kunstner som arbeider med lyd, video og foto. Myhres arbeid utforsker og eksponerer det personlige på en ærlig og nysgjerrig måte, og kretser rundt dokumentasjon og arkiv, intimitet, hukommelse, virkelighet og re-kontekstualisering. Musikken hennes er satt sammen av feltopptak, fragmenter av melodier, modulære synther og lo-fi elektronikk – noe som resulterer i lydlandskap med referanser til både den elektroakustiske tradisjonen så vel som eksperimentell popmusikk. Som utøver streber Myhre etter å skape rom for å lytte sammen, og ønsker å ta bort forventningene om virtuositet i musikken ved å fokusere på lydene i seg selv, og de mentale bildene de skaper i oss.
-
Henrik Munkeby Nørstebø er en musiker og lydkunstner bosatt i Berlin og Trondheim som fokuserer på trombone og en lang rekke kompositoriske og multidisiplinære prosjekter. Han begynte å spille ved 8 års alder og har utforsket både de ekstreme og voldsomme sidene av instrumentet, så vel som det mikroskopiske. Han har turnert over hele verden og sluppet en rekke plater både i eget navn og i større ensembler. I tillegg til sitt arbeid med solo trombone, er han å finne i grupper og samarbeid som BEAM SPLITTER, med Daniel Lercher, JD Zazie, Skadedyr Aksiom og mye mer.
-
Vilde Sandve Alnæs er en fiolinist, improvisatør og komponist fra Oslo. De siste 10 årene har hun markert seg som en viktig stemme innenfor eksperimentell musikk og samtidsmusikk, blant annet med duoen Vilde&Inga, solo improvisasjoner og samtidsmusikkensemblet Aksiom. Med Vilde&Inga har hun turnert nasjonalt og internasjonalt og har gitt ut flere album: Makrofauna (ECM 2014), Silfr (SOFA 2017) og dobbeltalbumet How Forests Think (2020). Alnæs er også fast medlem i kammerorkesteret Ensemble Allegria.