Gratis inngang til Henie Onstad

Henie Onstad feirer gjenåpningen av kulturlivet og gir gratis inngang til alle som melder seg på vårt nyhetsbrev.

Når du melder deg på, vil billetten ligge ved i velkomstmailen fra oss. Tilbudet må benyttes innen utgangen av 2021.

Sigbjørn Skåden om Áillohaš

Skjermbilde 2021 05 03 kl 10 25 04

Sigbjørn Skåden om Áillohaš

I anledning den retrospektive utstillingen Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš har Henie Onstad bedt den samiske forfatteren Sigbjørn Skåden om å lese Áillohaš sin litteratur på nytt for å tenke nye perspektiver inn i lesningen og forståelsen av Áillohaš som forfatter og kunstner. I dette foredraget snakker Skåden om fugler, urfolksfuturisme og betydningen av å tro på hva teksten forteller.

Sigbjørn Skåden (f. 1976) er en samisk forfatter fra Skånland i Sør-Troms. Han har både samisk og norsk som skrivespråk og debuterte i 2004 med det episke langdiktet Skuovvadeddjiid gonagas (Skomakerenes konge). Verket ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Siden debuten har han gitt ut ytterligere en diktsamling, en barnebok og tre romaner, i tillegg til å være tekstforfatter for et mangfold av tverrkunstneriske og performative prosjekter.

Skjermbilde 2021 05 03 kl 14 02 57

Video, lyd, redigering: Tanya Busse.

Spilt inn i Sigbjørn Skådens skrivestue på Kysten i Tromsø, 21. april 2021.

Til publikasjonen som følger utstillingen Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš, bidro Skåden med essayet Dearbastihka salas / In the Pendulum’s Embrace, en tekst som av mange har blitt trukket frem som en av katalogens høydepunkt.