Nils-Aslak Valkeapää / Áillohas

Retrospektiv

Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš, Uten tittel, 1995. Stiftelsen Lásságámmi

Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš, Uten tittel, 1995. Stiftelsen Lásságámmi

Den største retrospektive utstillingen med arbeidene til den samiske kunstneren Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš (1943-2001) til nå.

Dato Sted

Du kan kjøpe museumsbillett på nett eller i disken når du kommer. Enkelte arrangementer har plassbegrensning og krever egen billett.

  • Voksen 120,-
  • Student 70,-
  • Skoleklasse + Under 18 år Gratis
  • Medlem Gratis + 1

Høstens store presentasjon av Áillohaš viser nyskaper innen samisk joik og visuell kunst, og en nordisk pioner innen poesi, kunstnerbøker og lydkunst. Utstillingen er retrospektiv og presenterer over 150 verk.

Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš er for mange kjent som skuespiller i filmen Ofelaš (Veiviseren) og for å ha joiket under åpningen av Lillehammer-OL. Andre kjenner han som den første samiske forfatteren som mottok Nordisk Råds litteraturpris og komponisten som mottok Prix Italia. Men i Sápmi er Áillohaš et kulturikon og nasjonsbygger.

Foto: Rolf Chr. Ulrichsen/Aftenposten /NTB scanpix
↑ Nils-Aslak Valkeapää/Áillohaš Beattegis, 1991 / Nils-Aslak Valkeapää/Áillohaš in Beattet/Pättikkä

Foto: Rolf Chr. Ulrichsen/Aftenposten /NTB scanpix

Valkeapaa NTRMV39 00227
↑ Nils-Aslak Valkeapää, Nama haga / Untitled, 1995

Foto: Øystein Thorvaldsen / Lásságámmi vuođđudus / The Lásságámmi Foundation

Nils-Aslak Valkeapää etterlot seg et betydelig tverrkunstnerisk livsverk. Han var en nyskaper innen samisk joik, litteratur og billedkunst, og en nordisk pionér innenfor kunstnerbøker, lydkunst og poesi. Som han selv uttalte: «I vår kulturtradisjon er alle kunstnere… Tradisjonelt har han eller hun måtte gjøre nesten alt som trengs i det daglige, og selv må en synge, fortelle, lage saker. Levemåten er kunst».

Art channel