Alia Farid: Bneid Al Gar
Lise Wilhelmsen Art Award-utstilling
Alia Farid, Elsewhere, 2023. Installasjonsfoto: Christian Tunge / Henie Onstad Kunstsenter
Alia Farid – tredje mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award – presenteres i en omfattende separatutstilling. Den kuwaitisk-puertorikanske kunstneren arbeider med en rekke ulike medier, inkludert tekstil, film og skulptur.
Alia Farid: Bneid Al Gar er Farids hittil største soloutstilling, og den viser fire sentrale verksgrupper sammen med nyproduserte papirarbeider. Utstillingen på Henie Onstad blir hennes første i Norden.
Den kuwaitisk-puertorikanske kunstneren Alia Farid (f. 1985) arbeider med en rekke ulike medier, inkludert tekstil, tegning, film og skulptur. Gjennom sitt kunstnerskap ønsker hun å løfte frem undertrykte fortellinger og tilnærminger til kunnskap. Utstillingens tittel Bneid Al Gar, er arabisk for "land av tjære", og refererer til Farids opplevelser av å vokse opp i et område i Kuwait hvor store oljeflekker en gang preget jordoverflaten.
Hun henter fram utelatte historier på tvers av fortid og nåtid som ofte står i kontrast til de innarbeidete og store historiefortellingene. Farid utforsker spørsmål om konflikt og kontroll, og om hvordan makt og vold utøves mot naturen, menneskers praksis og hverdagsliv.
«Kunst er en viktig del av det å reflektere og forstå sammenhenger. Uten kunst ville livet blitt endimensjonalt.»
«Krysspollineringen mellom ulike kulturer er en bærebjelke i Alia Farids kunstnerskap.»
Alia Farid: Bneid Al Gar presenterer en rekke håndvevde og broderte tepper fra serien Elsewhere (2023), hvor Farid utforsker stiler, symboler og ritualer som oppstår gjennom migrasjonsprosesser fra ett punkt i det globale sør til et annet. Motivene som løftes frem i teppene er hentet fra fotografier, arkivmateriale og samtaler med medlemmer av den palestinske diasporaen i Puerto Rico. Tekstilene er skapt i nært samarbeid med vevere i Sør-Irak, og fremhever nye betydninger, former og uttrykk for delt kamp og solidaritet.
Fem skulpturer fra serien In Lieu of What Is (2022), samt installasjonen Palm Orchard (2022) vises også på Henie Onstad. I In Lieu of What Is undersøker Farid de materielle, politiske og kulturelle ettervirkningene av oljeindustriens utvinningspraksis. De store skulpturene, inspirert av offentlige drikkefontener i den arabiske gulf, sporer forbindelser til naturlige vannkilder og hvordan de fortsatt påvirkes av avsaltningsanlegg. Palm Orchard, som vil stå utenfor i kunstsenteret skulpturpark, består av kunstige palmetrær laget av plast og LED-lys. Sammen med hennes filmer Chibayish 2022, 2023, fremhever disse verkene hvordan økosystemer brukes som del av en krigstaktikk, og hvordan kunnskap mellom generasjoner går tapt som følge av miljøforringelse.
Utstillingen følges av en omfattende katalog med nyskrevne tekster av Andrea Andersson, Ruba Katrib og Maru Pabón. I samarbeid med Henie Onstad vil Alia Farid produsere et begrenset opplag kunstverk til salg i museumsbutikken. I åpningshelgen inviterer kunstsenteret til en kunstnersamtale med Alia Farid lørdag 14. september kl 12.
Les mer om tildeling av Lise Wilhelmsen Art Award 2023, inkludert jurybegrunnelsen.
-
Alia Farid bor og arbeider i Kuwait og Puerto Rico. Hun har en bachelor i kunst fra Escuela de Artes Plásticas de Puerto Rico i San Juan, en master of science i visuelle studier fra Visual Arts Program ved MIT i Cambridge i Massachusetts og en master of arts i museumsstudier og kritisk teori fra Programa d’Estudis Independents MACBA i Barcelona.
I 2023-24 var hun David and Roberta Logie Fellow ved Radcliffe Institute for Advanced Study ved Harvard University. Hun har hatt separatutstillinger i Kunsthalle Basel, Contemporary Art Museum St. Louis, Kunstinstituut Melly i Rotterdam, Portikus i Frankfurt am Main, Chisenhale Gallery i London og CAC Passerelle i Brest.
Farid er valgt ut til å presentere sin første offentlige kunstkommisjon i Amerika gjennom Stanford Plinth Project, som vises ved Stanford University 2023-26.
-
Lise Wilhelmsen Art Award Programme (LWAAP) er et samarbeid mellom Lise og Arne Wilhelmsen-familien og Henie Onstad Kunstsenter. Det ble skapt for å videreføre og hedre Lise Wilhelmsens (1936–2019) dedikasjon til visuell kunst. Samarbeidet er bekreftet for åtte utdelinger over en periode på 16 år, og intensjonen er at avtalen skal forlenges med ytterligere 16 år.
-
Caroline Ugelstad og medkurator María Inés Rodríguez.
-
Utstillingsprodusent: Silje Hammer, Anders Elvestad
Utstillingskoordinator: Martine Frisch Eid
Konservator: Hilde Berteig Rustan
Ekstern konservator: Annika Cilke
Museumsteknisk leder: Hans Christian Skui Lindvig
Museumsteknisk team: Dorthe Håker, Anders Grønlien, Maren Reese, Jessica MacMillan, Mattias Hellberg, Tiago Bom Da Silva, Anders Hergum
Utstillingsteknikk: Harald Hansen
Byggteknisk rådgiver: Morten Edvardsen
Arkitektur: Andrea Pinochet, Daniel Romm, +groma
Design: Håkon Stensholt, ANTI
Kommunikasjonsansvarlig: Therese Manus
Digital markedsføring: Daniel Weiseth Kjellesvik
Formidlingsansvarlig: Camilla Sune
Art channel
Dagens utstillinger
Arkitekturen på Henie Onstad
Proveniensprosjekt ved AHO
Christian Skredsvig – Mot det moderne
Alia Farid: Bneid Al Gar
Lise Wilhelmsen Art Award-utstilling
Merz! Flux! Pop!
Ny montering
Sonja Henie
Objekter, premier og historie
Yayoi Kusama
Skulptur og installasjon